Webshop » Kampeeraccessoires » Slapen

Slapen

Waarom zouden we tijdens kampeertrips, hiking, fietsvakantie en motorvakantie niet óók comfortabel kunnen slapen? Bij De Tentenwinkel hebben we de beste slaapmatten, slaapzakken, self inflating matten, luchtbedden en kussens voor je geselecteerd.

Wil je meer weten over het kiezen van de meest geschikte slaapuitrusting voor jou? Scroll dan even naar beneden, hier leggen we het een en ander uit over de verschillen tussen de slaapzakken, matten en kussens.
Hoe kies ik de beste slaapzak of slaapmat?

  • Temperatuur: Kies een slaapzak die tot een iets lagere temperatuur comfort biedt dan tijdens je vakantie wenselijk is.
  • Comfort: of je comfort wil hebben tijdens het slapen, is ook afhankelijk van de isolatiewaarde van je slaapmat. Tijdens warmere omstandigheden kan een standaard luchtbed voldoen. Er zijn echter ook self inflating matten met een hogere isolatiewaarde en ook luchtbedden die voorzien zijn van een systeem, wat de lichaamswarmte reflecteert. Zo kun je compact reizen én het lekker warm hebben tijdens de nacht.
  • Het soort isolatie: Het grootste dilemma is dons of synthetisch. Dit beïnvloed niet alleen de prijs, maar ook de pakmaat en het gewicht van de slaapzak.
  • Gewicht: De kwaliteit van de isolatie en hoe de slaapzak is geconstrueerd zijn hier van het grootste belang. Een mummy slaapzak heeft minder materiaal en is daardoor relatief lichter. Ook sluit een mummy slaapzak beter aan op het lichaam, waardoor de isolatiewaarde relatief hoger ligt. Aan de andere kant kan een lekker ruime slaapzak ook bijdragen aan een plezierige nachtrust. Kies dan voor een dekenmodel, zéker als gewicht en pakmaat niet meteen een grote rol speelt. 

Vormen van slaapzakken:

  • Dekenmodel: een rechthoekige slaapzak met bewegingsruimte. Deze slaapzak kan meestal volledig opengeritst worden en daarmee ook als een deken gebruikt worden. Wanneer je twee slaapzakken van dit type kiest (zelfde merk en model), kun je ze ook aan elkaar ritsen om een tweepersoons slaapzak te creëren.
  • Semi dekenmodel: Ook wel aangepaste mummie genoemd. Deze heeft wel een capuchon en daarmee een deel, waarbij je altijd met je hoofd op je slaapzak ligt. Het voeteneinde heeft wel meer ruimte dan een mummy en de gehele slaapzak is vaak breder.
  • Mummy model: Deze slaapzak sluit het meest aan op het lichaam en biedt daarmee de meeste warmte. Ze zijn licht van gewicht en het meest compact om mee te nemen. 
  • Dubbele slaapzak of tweepersoons slaapzak:  deze slaapzakken zijn gemaakt voor stellen, die graag samen in één slaapzak slapen. Het is ook een optie om twee dekenmodel slaapzakken te kiezen van hetzelfde merk en model, waarbij twee slaapzakken aan elkaar geritst worden om een tweepersoons slaapzak te vormen. Er zijn ook merken die mummy slaapzakken aanbieden die aan elkaar geritst kunnen worden. Kies dan van dit model een linker én een rechter uitvoering.

Webshop gemaakt met EasyWebshop