Wildkamperen - waar mag je tent nog in de vrije natuur staan?

Wildkamperen; in welke landen en gebieden mag jij jouw tent nog "in het wild" opzetten?

Als zouden we het graag willen en zijn er plenty mooie plekjes om je tent neer te zetten, zonder dat je er een ander mee lastig zult vallen, helaas zijn er veel regels waar je je aan moet houden.

Voorheen was het in Portugal nog toegestaan, maar sinds kort heeft dit land het kamperen in de vrije natuur, buiten de aangewezen kampeerplaatsen, verboden!

In Nederland is wildkamperen verboden en geldt een boete van € 140,- als de boswachter of oom agent (mag ook tante zijn of...) over jouw kamp struikelt. 

WAAR KUN JE NOG ONGEHINDERD IN HET WILD STAAN?

Zweden

In Zweden geldt het zogenaamde "allemannsrecht" waarbij het recht om rond te zwerven en te doen waar je zelf zin in hebt beschreven is. Er zijn daarbij een aantal regels die je in acht moet nemen.

  • Hou 150 meter afstand van huizen, hutten en caravans
  • Je mag maximaal 2 dagen op 1 plaats blijven, behalve in de bergen en afgelegen gebieden
Vergeet niet om licht mee te nemen. Dat lijkt een rare aanbeveling, aangezien het in de zomer (bijna) niet donker wordt. Het kan in de maanden buiten de zomer echt heel snel donker worden en ook lang blijven.

Noorwegen

In Noorwegen geldt ook het "allemannsrecht". Dit is extra interessant, aangezien Noorwegen een relatief duur land is qua levensonderhoud. Zo kun je van de echte Noorse natuur genieten en je reis ook nog eens budgetvriendelijk maken.

Bereid je dan wel extra goed voor, zodat je onder alle omstandigheden jezelf goed kunt redden en check je uitrusting extra voor je op pad gaat. Uiteraard geldt dit voor alle tochten buiten de begaande paden en bij elke kampeertocht in het wild.

Je mag in Noorwegen (mits verantwoord gedaan) ook nog gewoon een vuurtje stoken maar let op! Van april tot half september is dit verboden in het bos. Dit mag dus alleen op open plekken, waar geen gevaar is voor brand in de directe omgeving.

Schotland

Ook Schotland is een waar Walhalla voor de wildkampeerder. Met zijn schitterende meren, bergruggen, uitgestrekte bossen en velden is er nog plaats genoeg om je tent op die ene unieke plek mét geweldige zonsondergang neer te zetten.

Een extra regel die geldt in Schotland, is dat je geen sporen mag achterlaten. Wat eigenlijk overal geldt: neem je afval mee en wis je sporen!

Hier nog even een mooi artikel over wild camping in Schotland

Finland

Ook in Finland kun je heerlijk verdwalen en gewoon je tent opzetten waar je maar wilt. Als je goed oplet, zal je ontdekken dat ook de Finnen hier zelf veel van houden en dat er op verschillende  plekken vuurplaatsen zijn en barbecues.

Zwitserland

Heeeel officieel mag je in Zwitserland niet kamperen in de wildernis, tenzij je boven de 2000 meter komt. Echt iets voor klimmers en avonturiers. Hou wel rekening met je uitrusting, want boven deze hoogte kan het vaak hard waaien, het weer snel omslaan en het zelfs midden in de zomer nog wel eens erg koud zijn.

Spanje

In Spanje geldt "dormir al aire libre sin tienda", waarbij je wel in een slaapzak in de vrije natuur mag slapen, maar geen kampeermiddel mag opzetten. Voor echt wildkamperen gelden hoge boetes. Wel zijn er uitzonderingen in bepaalde gebieden. Al met al is dat een heel verhaal en daarvoor verwijzen we je dan ook graag naar de volgende pagina.

Ja, dat is in het Spaans, maar Google Translate kan je helpen...

Frankrijk

Je mag in "la douce France" niet zo maar wildkamperen. Echter wanneer je van een landeigenaar toestemming hebt om je tent op zijn (of haar) land neer te zetten, is er geen vuiltje aan de lucht. Verder zijn de regels vrijwel gelijk als Spanje. Je mag wel ergens een nachtje overnachten, maar echt kamperen is niet toegestaan. Bij het overnachten mag je tussen 19.00 en 9.00 ergens bivakkeren. Zorg dat je op tijd weer weg bent en laat niks achter.

België

In België is wildkamperen verboden, maar er zijn wel speciale, aangewezen plekken waar je een nacht mak verblijven in een zogenaamde "bivakzone" Wil je hier meer over weten? De volgende site kan je daar meer over vertellen: Bivakzone.be

Nederland

Om toch nog even terug te komen op wildkamperen in Nederland. Er schijnen nog een paar "Paalkampeerplaatsen" te zijn, maar daarvoor moet je écht zelf even Google raadplegen, aangezien dit regelmatig aan verandering onderhevig is.

Duitsland

Verboten! Boetes kunnen oplopen tot enkele honderden euro's. In de Eiffel zijn er wel toegewezen gebieden, maar die moet je van tevoren boeken en betalen.

Denemarken

Ook in Denemarken is echt wildkamperen verboden. Er bestaat wel een soort van georganiseerd wildkamperen... Kijk op de volgende site: udinaturen.dk/ en haal de vertaalapp erbij. Daarna weet je wat er wél mogelijk is in Denemarken.

Oostenrijk

Absolut verboten! Alleen boven de boomgrens is het op sommige plaatsen toegestaan, voornamelijk voor de echte "klimgeiten" onder ons. Het gaat dan voornamelijk om een noodbivak om een noodzakelijke overnachting te maken.

Italië

In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Scandinavië is wildkamperen in Italië verboden. Alleen met toestemming van de politie of met toestemming van de eigenaar van het terrein is vrij kamperen toegestaan. De enige uitzondering is het Parco Nazionale di Alpi Marittime in Piemonte.

Engeland en Wales

Het advies: don't do it

Ierland

Not allowed.

Polen

Oficjalnie niedozwolone. Oftewel: niet doen!

Tsjechië

Niet toegestaan, regelmatig controles

Slowakijke

Niet toegestaan, ook niet op eigen terrein

Slovenië

Niet toegestaan

Kroatië

Niet toegestaan

Servië 

Niet toegestaan, wel een soort van gedoogbeleid buiten het zicht van alles.

Griekenland

Nee, ook niet

Ondanks dat de lijst van landen niet compleet is, en er vast nog wel uitzonderingen te vinden zijn, is het altijd belangrijk in elk gebied, na te gaan wat de regels zijn. Soms is er meer mogelijk, maar om problemen te voorkomen check altijd voor vertrek de geldende regels voor de regio waar je heen gaat.

En of je nu wild of gewoon rustig gaat kamperen: goede vakantie!


Dit is een bericht van 15 augustus 2022. Check altijd de geldende regels op het moment dat jij je tent "in het wild" gaat opzetten!



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop